Военният склад в Джанкой в Крим е бил повреден при експлозии в резултат на саботаж, съобщи във вторник руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

"Тази сутрин в резултат на диверсионен акт беше повреден военен склад край Джанкой“, обясняват от военното ведомство.

В съобщението се посочва още, че множество граждански съоръжения са били повредени при експлозиите, включително далекопроводи, електроцентрала, железопътни линии и няколко жилищни сгради.

"Няма сериозно пострадали. Предприемат се необходимите мерки за отстраняване на последствията“, добавят от министерството.

Склад за боеприпаси в Крим се взриви във вторник сутринта, като се съобщава за двама ранени и прекъсване на железопътния трафик, заяви висшият руски служител в Крим Сергей Аксьонов.

Кадри от руската държавна телевизия показват горяща електрическа подстанция близо до кримския град Джанкой и поредица от повтарящи се големи експлозии, които според властите са причинени от детонация на боеприпаси във военна база.

"Повече от 3000 души бяха евакуирани от селищата Майское и Азовское в окръг Джанкой“, каза Аксьонов пред репортери.

Русия използва Крим, за да доставя военно оборудване на своите войски, които се бият в Украйна, и щетите, докладвани по железопътната мрежа след експлозиите, могат да попречат на този процес.

Руската информационна агенция РИА съобщи, че седем пътнически влака са закъснели и че е спряно железопътното движение по участък от железопътната линия в северната част на Крим.

Съветникът на украинския президент Михаило Подоляк съобщи днес в Twitter, че "сутринта в Джанкой е започнала с експлозии“, но не потвърди участието на Киев в инцидента.

Инцидентът последва поредица от експлозии миналата седмица в руска военновъздушна база в Крим, които украински служители казаха, че са част от някаква специална операция и които Москва отхвърли като злополука.

След детонацията на боеприпасите в склада в Джанкой в северната част на Крим беше въведен регионален режим на извънредно положение.

Превод и редакция: Иван Христов