Мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в момента е на път към Запорожката АЕЦ (ЗАЕЦ). Това съобщи в понеделник постоянният представител на Русия към международните организации във Виена Михаил Улянов, цитиран от ТАСС.



"Дългоочакваната мисия на МААЕ, ръководена от генералния директор г-н Рафаел Мариано Гроси, в момента е на път към ЗАЕЦ“, написа той в "Туитър“.

По-рано Гроси обяви, че мисията на агенцията за изпращане в ЗАЕЦ е сформирана и ще пристигне там тази седмица. Инспекторите ще оценят физическите щети, нанесени на станцията, ще установят работоспособността на системите за сигурност и безопасност на съоръжението. Специалистите, ръководени от Гроси, ще трябва също да оценят условията на работа на персонала на централата и да предприемат спешни мерки за гарантиране на безопасността на атомната електроцентрала.

Запорожката АЕЦ, разположена в Енергодар, е под контрола на руските войски. Според руското министерство на отбраната наскоро украинските сили за сигурност са извършили няколко атаки на територията на станцията, използвайки по-специално дронове, тежка артилерия и реактивни системи за залпов огън. В повечето случаи атаките отразяват системите за противовъздушна отбрана, но снарядите поразяват инфраструктурата и зоната за съхранение на ядрени отпадъци, което създава опасност от изтичане на радиация. Украйна също обвинява Русия за обстрелите без да навлиза в подробности.

МААЕ по-рано заяви необходимостта от изпращане на спешна мисия в Запорожката АЕЦ поради рисковете за безопасността на това ядрено съоръжение.

Превод и редакция: Иван Христов