На заседание литовското правителство реши да спре действието на документа за ваксинация - така наречения "паспорт на възможностите“, чиито притежатели се ползват от предимства при посещение на големи търговски центрове, магазини за нехранителни стоки, заведения за обществено хранене и обществени събития. Министрите единодушно са приели съответното решение, предава TACC.

"От събота валидността на паспорта на възможностите се преустановява. Този документ изпълни задачите за засилване на ваксинацията, които бяха поставени при въвеждането му, и направи възможно избягването на карантината", каза министърът на здравеопазването Арунас Дулкис.

Министерският съвет на страната отмени и задължителното периодично тестване на работниците в определени сфери на икономическата и обществена дейност.

От 13 септември 2021 г., без специален документ, издаден на ваксинираните срещу коронавирус или оздравели от Covid-19, беше невъзможно да се влезе в търговски центрове в Литва с площ над 1500 квадратни метра, както и във всички нехранителни магазини. На такива лица не бяха предоставени редица услуги, беше затворен входът за заведения за обществено хранене, за обществени прояви. На 28 декември изискването за такъв документ влезе в сила не само за възрастни, но и за деца на 12 и повече години.

Превод и редакция: Юлиян Марков