В четвъртък, 1 септември, "Газпром експорт“ напълно спира доставките на руски газ по договор с френската енергийна корпорация Engie. Това се дължи на факта, че компанията не е платила изцяло задълженията си към Русия през юли, съобщава ТАСС.

Във вторник "Газпром експорт“ съобщи, че до края на работния ден на 30 август в определения срок не е получил пълно плащане от френската компания за газа, доставен по действащите договори през юли. По тази причина руският холдинг уведоми Engie за пълно спиране на доставките на газ от 1 септември до момента, в който средствата за доставения газ бъдат получени в пълен размер.

Engie притежава най-голямата газопреносна мрежа в Европа и е най-големият оператор на подземно съхранение на газ в Европа по отношение на капацитет. Компанията е един от акционерите на Nord Stream AG, операторът на газопровода Nord Stream (Газпром - 51%, Wintershall Dea и E.ON - по 15,5%, Gasunie и Engie - по 9%), а също така е един от европейските инвеститори на проекта "Северен поток 2“.

На 30 август Engie съобщи, че по-рано обемът на доставките на руски газ е бил намален до 1,5 ТВч на месец, а намаляването на доставките е причинено от "разногласия между страните относно изпълнението на договорите“.

 

Както отбеляза Еманюел Варгон, ръководител на Комисията за регулиране на енергийния пазар (CRE) на Франция, сега френските газови хранилища са пълни на 91%. Според нея Франция ще преживее зимата без газ от Руската федерация, ако няма големи студове.

 

Франция купува руски природен газ от 45 години. През това време общият износ надхвърли 427 милиарда кубически метра. Основният партньор на Газпром на френския пазар е Engie, която в момента има пет дългосрочни договора за доставка на руски газ.

През 2021 г., според Руската федерална митническа служба, Руската федерация е изнесла около 11,5 милиарда кубически метра газ за Франция (спад от 5% спрямо предходната година), което покрива 28% от нуждите на страната от газ. Франция е сред първите три потребители на газ на Газпром в Европейския съюз.