Убийството на журналистката Дария Дугина е разкрито, подготвено е от украинските специални служби, изпълнителката е украинската гражданка Наталия Вовк, която след престъплението е избягала в Естония. Това съобщиха преда ТАСС в понеделник от Центъра за връзки с обществеността на Федералната служба за сигурностна Русия (ФСБ).

"В резултат на комплекс от незабавни оперативно-издирвателни мерки Федералната служба за сигурност разкри убийството на руската журналистка Дария Дугина, родена през 1992 г.“, информират от ФСБ. Спецслужбата установила, че "престъплението е подготвено и извършено от украинските специални служби“, а извършителят му е украинската гражданка Вовк Наталия Павловна, родена през 1979 г.

Тя пристига в Русия на 23 юли 2022 г., заедно с дъщеря си Шабан София Михайловна, родена през 2010 г. "В деня на убийството Вовк и Шабан са присъствали на литературно-музикалния фестивал "Традиция“, където Дугина бе почетен гост. След контролирана експлозия на автомобила Toyota Land Cruiser Prado, управляван от Дугина, на 21 август Вовк и дъщеря й заминават през Псковска област за Естония“, поясняват от ФСБ.

От службата уточняват, че за да организират убийството на Дугина и да получат информация за начина й на живот, Вовк и дъщеря й са наели апартамент в Москва в къщата, където е живяла загиналата. Извършителите са използвали автомобил "Мини Купър“, за да следят журналиста. В същото време при влизане в Русия са използвани номерата на Донецката народна република - Е982ХН ДНР, в Москва - казахстански номера 172AJD02, а при излизане - украински AH7771IP. "Материалите по разследването са предадени на Следствения комитет“, добави ФСБ.

По-рано руският опозиционер Иля Пономарьов в ефира на YouTube канала "Февруарско утро“ заяви, че т. нар. Национална републиканска армия може да стои зад убийството на дъщерята на един от идеолозите на идеята за "руския свят“ Дария Дугина. В същото време самият Пономарьов призова симпатизантите си да се присъединят към него и да окажат на подкрепа на тази организация.

Превод и редакция: Иван Христов