Естонските власти решиха да не допускат на територията на страната граждани на Руската федерация, дори такива, които имат шенгенска виза. Това съобщи в четвъртък на правителствен брифинг в Талин министърът на външните работи на републиката Урмас Рейнсалу, предава ТАСС.

"Правителството, по предложение на външното министерство, реши след седмица да бъде наложена санкция на валидни шенгенски визи, издадени от Естония на руски граждани. <...> На тях ще им бъде отказан достъп до Естония“, каза той.

Рейнсалу добави също, че ще бъдат направени редица изключения от това правило. По-специално, служителите на руските дипломатически мисии в Естония и членовете на техните семейства, както и лицата, извършващи международен транспорт или имащи право на свободно движение съгласно законодателството на ЕС, няма да бъдат обект на санкции. Освен това ограниченията няма да се прилагат за лица, чието влизане в републиката е необходимо по хуманитарни причини, близки роднини на естонски граждани и притежатели на разрешение за постоянно пребиваване в републиката. Министърът уточни, че в момента Естония разполага с данни за над 50 000 валидни шенгенски визи, издадени на руски граждани.

По-рано министър-председателят на републиката Кая Калас заяви, че смята за необходимо да се забрани издаването на туристически визи за руски граждани за страните от ЕС. По-късно говорителят на германското правителство Щефен Хебестрейт каза, че предложението е било внесено за обсъждане в ЕС. Представителят на Европейската комисия, коментирайки възможността за подобни ограничения за журналисти в четвъртък, отбеляза, че страните от общността трябва да спазват международните си задължения и да гарантират издаването на визи на членове на семействата на граждани на ЕС, хуманитарни работници, журналисти и граждани.

Превод и редакция: Иван Христов