Европейският съюз и НАТО ще продължат да подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Това се казва в техни изявления, разпространени в сряда в Брюксел по случай Деня на независимостта на Украйна, предава ТАСС.

"Днес Украйна празнува 31-ата годишнина от своята независимост от Съветския съюз. Това е денят, в който се празнуват уникалната и отличителна история, култура и език на Украйна. И това е денят да напомним на Русия, че Украйна, като суверенна държава, е свободна и независима държава, има неотменимото право да взема собствени решения относно външната политика и мерките за сигурност в съответствие с международното право и Заключителния акт от Хелзинки“, се казва в изявление на ЕС.

"Европейският съюз ще продължи да подкрепя Украйна да защитава своята териториална цялост и суверенитет“, отбелязват още от ръководството на блока.

Подкрепа за Киев изрази и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. "Можете да продължите да разчитате на подкрепата на НАТО толкова дълго, колкото ви е необходимо. Силна и независима Украйна е жизненоважна за стабилността на евроатлантическата зона“, подчерта той.

Превод и редакция: Иван Христов