Европейската агенция по лекарствата (EMA) препоръча одобрение на противовъзпалителното лекарство RoActemra за лечение на възрастни с тежка форма на Covid-19. Това се казва в изявление на фармацевтичния регулатор, цитирано от TACC

"Комитетът по човешки лекарства на EMA препоръча разширяване на показанията за употреба на RoActemra (тоцилизумаб), за да включи лечението на възрастни с Covid-19, които са подложени на системно кортикостероидно лечение и изискват допълнителен кислород или механична вентилация (на белите дробове)“, съобщават от ЕМА.

Проучване, в което са участвали 4116 възрастни, показва, че лечението с това лекарство в комбинация с конвенционално лечение намалява риска от смърт в сравнение със случаите, когато се използват само основни терапии.

Според оценките на регулатора в рамките на 28 дни смъртността при пациентите, получавали тоцилизумаб заедно със стандартно лечение, е с 4 %. по-ниска, отколкото в групата, която е получила конвенционално лечение (31% срещу 35%). Освен това 57% от пациентите, на които е прилаган RoActemra, са успели да бъдат изписани от болницата в рамките на 28 дни, докато 50% са били изписани за същия срок в другата група.

През февруари британски учени, водени от професора от Оксфордския университет Питър Хорби, потвърдиха ефикасността на тоцилизумаб при лечението на пациенти с тежки форми на заболяването, причинено от новия коронавирус. В комбинация със стероида дексаметазон, лекарството е показало способността си да намалява смъртността сред пациентите в мащабното клинично проучване RECOVERY.

Превод и редакция: Юлиян Марков