Американската администрация следващата седмица ще изпрати междуведомствена делегация в София, Букурещ и Брюксел, която ще проведе обсъждания на ситуацията около Украйна, предава ТАСС, като се позовава на прессъобщение от Държавния департамент.

Делегацията ще бъде оглавена от съветника на Държавния департамент Дерек Шоле. Позицията му е еквивалентна на поста заместник-ръководител на американското външно министерство.

Американски емисари ще бъдат в България, Румъния и Белгия от 7 до 11 февруари. Посещението ще бъде "продължение на мащабните дипломатически усилия“ на Вашингтон, заедно с неговите "европейски съюзници в подкрепа на единен подход“ към Русия в настоящата ситуация около Украйна, уточняват от Държавния департамент. Тези съвместни усилия целят да насърчат Русия "да избере дипломация и деескалация“.

В България Шоле и обкръжението му ще проведат нов кръг от двустранния стратегически диалог, в Румъния ще обсъдят, наред с другото, разполагането на допълнителни американски военни части, а в Брюксел ще се срещнат с представители на НАТО и ЕС, за да продължат дискусиите по ситуацията около Украйна, да проучат напредъка по диалога с Москва за сигурността, както и развитието на потенциални нови строги икономически санкции срещу Русия.

Превод и редакция: Иван Христов