Части на Народната милиция на т.нар. ДНР, с подкрепата на руската армия и силите на т.нар. ЛНР, контролират половината от територията на Донецка област. Това съобщи в сряда ръководителят на непризнатата република Денис Пушилин, цитиран от ТАСС.

"Към днешна дата (са завзети) 266 населени места. В процентно изражение това е около половината. Но ако вземем броя на хората, живеещи на тези територии, тогава вече сериозно надхвърляме половината“, каза той пред репортери.

Пушилин добави, че руските сили настъпват по няколко направления. "Що се отнася до Авдеевка, за нас е много важен контрола върху Пески, където в момента се провежда дозачистка. Врагът е отстъпил и се опитва да създаде укрепления в района на Първомайск, позициите там не са силно укрепени, така че има предположение, че врагът ще се придвижи още по-далеч“, обясни ръководителят на т.нар. ДНР.

Той отбеляза още, че руските сили настъпват в северна посока, където се водят битки за Бахмут и Соледар. Според него има и известен успех на направленията в Мариинка и Красногоровка. Пушилин посочи, че напредъкът в този район значително се усложнява от факта, че в продължение на осем години украинската армия е оборудвала там сериозни укрепления, а районът е силно миниран.

Превод и редакция: Иван Христов