Цената на газа в Европа по време на търговията в понеделник се покачи над 2800 долара за 1000 кубически метра за първи път от началото на март, като продължава да расте на фона на съобщенията за спиране на доставките по "Северен поток“ за три дни от 31 август поради ремонт на агрегата. Това показват данните на Лондонската фондова борса ICE, цитирани от ТАСС.

Цената на септемврийските фючърси на хъба TTF в Нидерландия се покачи до 2862 долара за 1000 кубически метра, или 275,965 евро за MWh (въз основа на текущия обменен курс евро/долар, цените на ICE са в евро за MWh).

Общото увеличение на цената на газа от началото на търговията е почти 13%.

Миналата седмица "Газпром“ обяви, че доставките на газ по "Северен поток“ ще бъдат напълно спрени от 31 август до 2 септември поради ремонта на единствения останал в експлоатация газопомпен агрегат.

След приключване на работата и липса на технически неизправности на блока, преносът на газ ще бъде възстановен до ниво от 33 милиона кубически метра на ден.

От 27 юли газопроводът "Северен поток“ се използва на 20% от максималния си капацитет поради спирането на няколко газови турбини. Едната от тях - произведена в Канада от Siemens Energy, е изпратена за ремонт в Монреал. Заради санкциите на Отава срещу Москва производителят първоначално отказа да върне ремонтираното оборудване в Германия, но след многобройни искания от ФРГ все пак реши да го върне. На 25 юли "Газпром“ обяви принудителното спиране на друг газотурбинен агрегат в компресорната станция "Портовая“ поради изтичане на времето между главния ремонт преди основния ремонт.

Така в изправност остава само една турбина.

Превод и редакция: Иван Христов