Цената на газа в Европа почти се е утроила през лятото до около 2500 долара за 1000 кубически метра, по данни на Лондонската фондова борса ICE и изчисления на ТАСС. Един от основните фактори за растеж е значителният спад в доставките на газ от Русия през тръбопровода "Северен поток“.

Ако на 1 юни цената на фючърсите на газ беше около 960 долара за 1000 кубически метра, то на 31 август търговията затвори на 90 - 2,6 пъти по-висока от началото на лятото. В пика цената на газа се повиши до 3541 долара за първи път от началото на март, доближавайки исторически рекорд - на 7 март 2022 г. борсовата цена на газа почти достигна 3900 долара.

Средната цена на газа в Европа през юни е била около 1240 долара за 1000 кубически метра, през юли - около 1850 долара, а през август - 2515 долара.

Една от основните причини за толкова значително увеличение на цените беше намаляването на изпомпването на газ през "Северен поток“ - от 27 юли тръбопроводът работи само с 20% от максималния си капацитет поради спирането на няколко газови турбини. А от 11 до 21 юли доставките по "Северен поток“ бяха напълно спрени поради годишния планов ремонт.

На 31 август отново имаше пълно спиране на доставките по "Северен поток“, този път поради ремонт на единствения останал в експлоатация газопомпен агрегат. След приключване на работата и при липса на технически неизправности на оборудването преносът на газ ще бъде възстановен до ниво от 33 милиона кубически метра на ден. Очаква се изпомпването на газ по Северен поток да бъде спряно до 04:00 часа българско време на 3 септември.

Също така, в последните дни на август, азиатският сезонен фактор в борбата за втечнен природен газ (ВПГ) с европейския пазар влезе в действие, което оказва допълнителен натиск върху цените. Освен това през юни имаше авария в един от най-големите американски терминали за ВПГ - Freeport LNG в Тексас. Частично възобновяване на работата на предприятието може да стане едва в началото или средата на ноември.

Прогноза за по-нататъшен ръст на цените

Ръководителят на "Газпром“ Алексей Милер отбеляза, че в момента на газовия пазар има "ценово рали“, като в пика на есенно-зимния максимум цената може да надхвърли 4000 долара за 1000 кубически метра.

Експерти, интервюирани от ТАСС, предвиждат цените на газа да се повишат през зимата до рекордните 5000 долара за 1000 кубически метра в случай на рязко застудяване и намаляване на запасите в хранилищата. Според тях в момента няма разумна граница за спот цените на пазара.