Трима членове на групата Pussy Riot са задържани в понеделник вечерта в община Ваберн близо до Берн и закопчани с белезници в полицейски участък за рисуване на антивоенни графити на стена, съобщава Blick във вторник. Кантоналната полиция на Берн съобщи на кореспондент на ТАСС, че три жени са били задържани във Ваберн, но отказа да потвърди или отрече съобщенията в медиите, че те са членове на Pussy Riot.

"Снощи беше проведена полицейска операция във Ваберн във връзка с получената информация, че няколко души рисуват графити на улица Фришинвег. При пристигането си полицията откри три жени. Те бяха задържани и отведени в полицейското управление за по-задълбочена проверка“, заяви пред кореспондента на руската агенция представител на правоприлагащите органи. Той отбеляза, че тези жени са имали аерозолна кутия със себе си. След проверка в полицията те са освободени.

На въпрос дали случаят ще продължи, по-специално по отношение на наказателното преследване, говорител на полицията в Берн обясни: "За нас тези жени са освободени. Що се отнася до последствията, всичко зависи от намеренията на собственика на имота, на който са нанесени щети“.Собственикът "трябва да реши дали ще подаде жалба или не“.

Според Blick членовете на Pussy Riot "са били арестувани в понеделник в квартал Ваберн на Кьониц заради антивоенни графити“. На снимката, която е публикувана на сайта на вестника, се вижда надпис WAR KM с бяла боя на стената. Според изданието в понеделник вечерта служителите на реда "се появили внезапно“, така че "графитите не били завършени“. От кантоналната полиция заявяват пред вестника, че служителите на реда са сложили белезници на три жени, задържани във Ваберн. Както пише Blick, в момента Pussy Riot са на "голямо европейско турне“. Изпълнението на групата е насрочено и за вторник вечерта, но "още не е ясно дали концертът ще се състои“, отбелязва изданието.

Превод и редакция: Иван Христов