През почивните дни руснаците обявиха, че са превзели град Бахмут. През последните девет месеца Бахмут беше арена на някои от най-жестоките битки на войната, включително тежки артилерийски бомбардировки, окопна война и атаки с човешки вълни. Въпреки че градът има малка стратегическа стойност – още по-малко сега поради унищожението му – битката при Бахмут е символ на толерантността на съответните страни към болката и тяхната ангажираност към целта, пише The American Conservative в материал, представен без редакторска намеса.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски присъства на срещата на Г-7 в Япония. Обръщението му към страните от Г-7, произнесено по-малко от двадесет и четири часа след изявлението на Русия, оприличи разрушенията в Бахмут с разрушенията, причинени от атомната бомба в Хирошима в края на Втората световна война. "Трябва да разберете, че няма нищо, те унищожиха всичко“, заяви украинският президент. "Днес Бахмут е само в нашите сърца.

Зеленски дръпна струните на срещата на върха. Съединените щати извадиха портфейла си. Президентът Джо Байдън обяви, че Америка, която е насочила около 100 милиарда долара за подкрепа на Украйна (макар че не всички все още са разпределени), ще изпрати допълнителни 375 милиона долара под формата на оръжия и военни доставки, включително бронирани превозни средства. Още по-звучно беше откритото приемане на Байдън на програмите за прехвърляне на реактивни изтребители F-16 от други държави в региона в Украйна, при условие че Украйна няма да използва произведените в Америка самолети за удари по цели на територията на Русия.

Но няма гаранция, че Украйна ще изпълни своята част от сделката. В понеделник Русия заяви, че украински части и свързани с Украйна бойци са преминали в района на Белгород на север и североизток от Харков. Главната дирекция на разузнаването (ГУР) към Министерството на отбраната на Украйна твърди, че войските, нахлуващи в Русия, са съставени от доброволци руски граждани, които работят с агенцията.

Степента на нахлуването им в руска територия остава неизвестна. Видеоклипове, публикувани в социалните медии, за които се предполага, че са от нахлуването в Белгород, изобразяват войски, движещи се с бронирани превозни средства, за които някои потребители на социални медии твърдят, че са бронирани превозни средства и хъмвита American International MaxxPro. В едно видео войник казва: "Русия скоро ще бъде свободна“.

"Очакваме, че подобни действия ще зачестят“, докато войната продължава, заяви говорителят на ГРУ Андрий Черняк. Докато ГРУ идентифицира украинския филиал, който е основно отговорен за нахлуването на руска територия и че целта на операцията е била да се създаде буферна зона около границите на Украйна, съветникът на Зеленски Михайло Подоляк отрече участието на Украйна в усилията.

Кое е истината? Че ГРУ на Украйна е ръководил тези войници в тази операция или че Киев няма нищо общо с това? И ако Киев няма нищо общо с това, как тези войници очевидно са се сдобили с американско оборудване?

Освен това, последните изтичания на информация в Discord разкриха, че Съединените щати е трябвало да убедят ГРУ да не нанася удари по цели дълбоко в Русия, включително Москва, многократно. Изтеклите документи на американското разузнаване също твърдят, че ГРУ планира да удари групата Вагнер в Мали. Зеленски също твърди, че не знае за тези планове. Загубил ли е Зеленски контрола над страната си в полза на своята разузнавателна общност? Понижили ли са го до главен фъндрейзър?

САЩ оправдаха даването на оръжия на Украйна, защото печелеха. Сега им даваме оръжия, защото губят (въпреки че никой не смее да го признае). По-вероятната реалност обаче е, че няма обосновка за нашата продължаваща подкрепа за Украйна. Както каза един цивилен анализатор, който работи с Пентагона, пред Harper's, цитирайки военни и офицери от разузнаването, с които е работил: "По дяволите, никога не съм се замислял какво правим с Русия“.