Както заявяват експерти пред Newsweek, руският танк Т90-М отстъпва на своя "основен конкурент“ – обещания на Украйна американски M1 Abrams, пише американското списание в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Танкът Т-90М, известен още като Прорив-3, е дълбока модернизация от Т-72. Руските медии го обявиха за "най-модерната машина от семейството Т-90". Според ТАСС той има по-мощен двигател, принципно нов купол и повишена якост, а нов многоканален мерник осигурява използването на оръжие по всяко време на денонощието.

Танкът е оборудван със 125 мм оръдие 2A46M-4, способно да унищожава вражески машини на разстояние до пет километра с управляеми ракети и стандартни боеприпаси. Освен това има двойна 7,62 мм картечница.

ТАСС допълва, че Т-90М може да обменя данни в реално време с други бойни машини, а бронята му е снабдена със специално противоплъзгащо покритие - подобно на това, използвано на най-новия Т-14 "Армата".

На 12 януари 2023 г. руските държавни медии съобщиха, че концернът "Уралвагонзавод" е предал на войските поредната партида модернизирани основни бойни танкове Т-90М "Прорив". В края на февруари Министерството на отбраната заяви, че те вече са били използвани срещу украински бойци "на предната линия". Първият такъв танк влезе в експлоатация през 2020 г. Т-90М наскоро участваха в боевете край Лиман в източната част на Донецка област. Това съобщиха държавните медии на 16 март.

Според Майкъл Пек, експерт по военни технологии и отбрана, Т-90М Прорив "изглежда впечатляващо, но руските танкове винаги изглеждат впечатляващо, докато не бъдат използвани в бой".

"Въпреки това, докато бойният опит не докаже обратното, бих казал, че M1A2 Abrams значително превъзхожда T-90M“, казва той в интервю за Newsweek.

Според експерти и двата танка са добри и е трудно да се правят директни сравнения между тях. Има много други фактори, от които зависи успехът на един танк, включително помощни машини и обучен персонал.

На 25 януари президентът Байдън обяви, че Съединените щати ще доставят на Украйна 31 танка M1 Abrams, достатъчни за оборудване на украински танков батальон. Той добави, че киевските войски трябва "да се изправят срещу развиващата се тактика и стратегия на Русия на бойното поле в много близко бъдеще“.

Според руската държавна отбранителна корпорация "Ростех", по време на разработването на Т-90М "Прорив", "М1 Abrams - един от най-тежките съвременни танкове с многослойна броня - се смята за основен конкурент".

Предимството на Т-90 е, че е много по-лек, което му позволява да се движи по-лесно през кал и да преминава през малки мостове, казва Пек. "В зависимост от модификацията теглото на Abrams може да варира от 67,6 до 73,6 тона, докато Т-90М е около 48 тона“.

Той добавя, че руският танк е оборудван със стандартен дизелов двигател, който изисква по-малко поддръжка. От друга страна, M1 Abrams използва газотурбинни двигатели и дори може да работи с керосин. Експерти по-рано заявиха на Newsweek, че Abrams е "свиня, която жадно поглъща гориво".

Пек обясни, че дори ако бъдат доставени най-новите Abrams, техните прибори "със сигурност ще надминат тези на Т-90", което ще даде на американските танкове "предимство в обхвата и точността".

Танковете M1 Abrams в различни модификации могат да бъдат оборудвани със 120-мм оръдия, както и 12,7 мм 7,62 мм. картечници.

"Докато T-90 може да стреля с противотанкови ракети, залп от 120-милиметровото оръдие на танка M1A2 с бронебойни оперени подкалибрени снаряди (APFSDS) ще бъде по-смъртоносен“, казва Пек. "Но остават въпроси за това как Abrams ще бъдат доставени на Украйна с какво оборудване и как ще се покажат срещу тези ракети“.

"В крайна сметка, когато се използва правилно, M1A2 трябва да са повече от равностойни с T-90M“, заключава Пек.