Руските военни започнаха да използват танкове Т-14 от платформата "Армата" в зоната на бойните действия в Украйна, съобщи РИА Новости, позовавайки се на източник. Той отбеляза, че танковете не участват в директни щурмови действия, а засега обстрелват украински позиции. Според събеседника на агенцията машините са получили допълнителна странична защита от противотанкови боеприпаси.

Т-14 е танк за войната на бъдещето, "мрежово-центрична война“, той трябва да се използва като разузнавателна машина, целеуказание и корекция на огъня за самоходни оръдия, системи за противовъздушна отбрана и друго тежко оборудване като част от тактическо звено, отбелязва Газета.ру.

През 2015 г. беше произведена предсерийна партида Т-14, танковете участваха в Парада на победата на 9 май. Машината обаче беше счетена за твърде скъпа и технологично трудна за производство и руската армия наблегна на приемането и поръчката на Т-90 и модификациите на Т-72 и Т-80.

Т-14 "Армата" е първият танк, създаден специлано за "мрежово-центричната война“: машината не може да влиза в бой самостоятелно, а само като част от група, чиито части са в постоянно взаимодействие помежду си и се управляват от единна система . Такава група може да включва самоходни оръдия, хеликоптери, танкове Т-90, тежки бойни машини на пехотата. Основните задачи на Т-14 са разузнаване, корекция на огъня и целеуказване, пише "Аргументи и факти".

Системата за активна защита "Афганит“ осигурява защита на Т-14 от всякакви налични боеприпаси. Противотанковите ракети се отклоняват от танка с помощта на радиоелектронен комплекс, ракетите с топлинно насочване се объркват от димно-метална завеса. В допълнение към "Афганит“ се използва динамична защита - реактивна броня, с помощта на която снарядите, стигнали близо до танка, се унищожават физически чрез детониращи модули на безопасно разстояние от корпуса. Освен това Т-14 е първият, който използва революционно решение - необитаема кула. Благодарение на това екипажът е поставен отделно в корпуса на танка в бронирана капсула. Степента на защита на танкистите е такава, че те могат да работят дори при условия на химическа или ядрена атака.

Гладкоцевното 125-милиметрово главно оръдие 2A82-1M с напълно автоматизирана система за зареждане може да се управлява дистанционно. За различни news pic 2
©
цели могат да се използват различни снаряди: кумулативни, управляеми или фугасни.

Заслужава да се отбележи стелт инструментите, използвани от дизайнерите на Т-14. Те намаляват забележимостта на танка в инфрачервения и радиомагнитния диапазон. Специална система смесва изгорелите газове на резервоара със студен въздух. А корпуса на машината е топлоизолиран отвътре и покрит със специална боя отвън.

Според американското списание The National Interest, Т-14 "Армата“ е "най-страшният противник на бойното поле“.

"Т-14 има най-доброто представяне в своя клас и изглежда може да се справи с всеки танк на НАТО“, се казва в статията, която нарича "Армата“ убиец.

Изданието отбелязва, че единственият недостатък на Т-14 е неговата цена. Според автора, производството на танка "очевидно не е евтино". Серийните доставки на танка за войските трябваше да започнат през 2022 г., но бяха отложени за 2025 година именно заради това.

Т-14 е единственият в света танк от третото следвоенно поколение. Той е предназначен за действия в непосредствена близост до врага. "Армата" беше представена на широката публика на Парада на победата в Москва през 2015 г.