Десетки световно известни личности, включително писатели и актьори, подписаха отворено писмо, призоваващо руския президент Владимир Путин да освободи опозиционния политик Алексей Навални и да прекрати това, което те наричат ​​"изтезанията му в затвора", превава Reuters.

Носителите на Нобелова награда писатели Светлана Алексиевич, Дж. М. Кутси, Херта Мюлер, Орхан Памук, Олга Токарчук и Марио Варгас Льоса са сред подписалите призива.

Навални, излежава присъди от общо 11 години в наказателна колония по обвинения, включително измама, които според него са фалшиви, за да му попречат да критикува Путин. Идея, която Кремъл отхвърля.

Руските власти твърдят, че Навални и неговите поддръжници са екстремисти с връзки с разузнавателната агенция на САЩ ЦРУ, която има намерение да се опита да дестабилизира Русия. Те обявиха движението му извън закона, а самият Навални е изправен пред нови обвинения, които биха могли да удължат присъдата му.

Поддръжниците на Навални са все по-притеснени за здравето му през последните седмици, заявявайки, че се опасяват, че той може да умре в затвора. съобщава се, че е имал силни болки в стомаха и загуба на тегло.

"Той беше последователно връщан в изолатора, (и) притиснат в бетонна клетка с размерите на кучешка колиба, без вентилация“, заявяват подписалите писмото, сред които също са танцьорът Михаил Баришников, актьорите Джуд Лоу и Бенедикт Къмбърбач, както и писателите Маргарет Атууд, Джоан Роулинг и Салман Рушди.

"Посещенията на роднини и телефонните разговори са забранени, правата му адвокат-клиент са отменени".

Подписалите писмото заявяват, че добавят гласовете си към тези на руските лекари, които са поискали незабавна медицинска помощ за Навални, и към тези на руските адвокати и регионални депутати, които настояват за край на това, което те наричат "изтезанията“ над Навални.

Кремъл отрича да е замесен в опити за убийство на Навални и заявява, че няма доказателства, че е бил отровен с нервнопаралитичен агент.

Кремъл отказа да коментира лечението на Навални или здравословното му състояние, заявявайки, че това е въпрос на затворническата служба, която в миналото е казвала, че му осигурява всички необходими медицински грижи.

Навални спечели възхищението на разнопосочната руска опозиция с това, че се завърна доброволно в Русия през 2021 г. от Германия, където беше лекуван за това, което западните лабораторни тестове показаха, че е опит да бъде отровен с нервнопаралитично вещество в Сибир.