Ситуацията в Украйна ще бъде централната тема на Мюнхенската конференция по сигурността (MCC), която се открива в петък. 59-ият форум ще събере няколкостотин политици от цял ​​свят, ръководители на водещи международни организации, представители на бизнеса и научните среди и експерти от 96 държави, ръководители на водещи международни организации.

Основна тема на форума ще бъде ситуацията в Украйна в контекста на оказаната й военна помощ от Запада. Германският министър на отбраната Писториус заяви тази седмица, че доставките на танкове за Киев ще бъдат обсъдени в различни формати в кулоарите на конференцията.

Сред останалите теми в дневния ред ще бъдат бъдещето на НАТО, ситуацията в Нагорни Карабах, състоянието на нещата в Близкия изток, Индо-Тихоокеанския регион и иранската ядрена програма. В светлината на последиците от най-мощното земетресение в Турция и Сирия ще бъдат обсъдени въпроси за оказване на помощ на населението на тези страни.

На конференцията ще бъде връчена наградата "Евалд фон Клайст“, която традиционно се присъжда от 2009 г. за усилия за постигане на мир и преодоляване на конфликти. Тази година тя беше присъдена на Швеция, представлявана от министър-председателя Улф Кристерсон, заедно с лидера на социалдемократите Магдалена Андерсон, и Финландия, представлявана от президента и министър-председател Саули Нинистьо и Сана Марин, за решението на страните да кандидатстват за членство в НАТО.

Организаторите очакват в Мюнхен пристигането на около 45 държавни и правителствени ръководители, около 90 министри. Съединените щати ще бъдат представени от вицепрезидента Камала Харис и държавния секретар Антъни Блинкен, ще пристигнат конгресмени. Германската делегация ще бъде ръководена от канцлера Олаф Шолц, министъра на икономиката и опазването на климата Роберт Хабек, министрите на външните работи и на отбраната Аналена Бербок и Борис Писториус, както и други членове на германския кабинет.

Сред участниците са френският президент Еманюел Макрон, италианският премиер Джорджия Мелони, британският министър-председател Риши Сунак, ръководителят на кабинета на Комисията по външни работи към Централния комитет на Комунистическата партия на Китай, членът на Политбюро Ван И, президентите на Полша Анджей Дуда, Финландия Саули Нинистьо, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, иракският премиер Мохамед ал-Судани, генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абу ал-Гейт.

От ЕС се очакват ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел. В Мюнхен ще пристигнат президентът на Азербайджан Илхам Алиев, министър-председателят на Армения Никол Пашинян, президентът на Молдова Мая Санду. Украйна ще бъде представена от външния министър Дмитро Кулеба и около 20 украински парламентаристи. От международните организации се очаква да бъдат управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, генералният директор на СЗО Тедрос Адхан Гебрейесус, изпълнителният директор на Международната енергийна агенция Фатих Бирол, върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди.

През първия ден от работата си форумът очевидно ще се сблъска със сериозни логистични затруднения: летището в града - второто по големина на пътникопотока в Германия - няма да обслужва редовни полети поради стачка на служителите на наземните служби. За това призова синдикатът ver.di. В тази връзка организаторите отбелязаха, че не изключват последици от стачката за конференцията и работят за смекчаването им. Въпреки това, очевидно много участници, предимно на експертно ниво, просто няма да могат да стигнат до форума - поне през първия ден или дори изобщо.

За втора поредна година Русия не участва в конференцията на официално ниво, но ако миналата година мнозина отказаха да дойдат заради ситуацията с коронавируса, възможни трудности с ваксинациите, този път официални лица от Руската федерация не са поканени за първи път от повече от 20 години.

Това решение на организаторите бе съобщено по-рано от председателя на форума Кристоф Хойсген. Той обяви, че в Мюнхен ще дойдат "представители на руското гражданско общество".

Тази година организаторите не поканиха също ръководството на Иран, както и партията "Алтернатива за Германия“.

Дневен ред

Конференцията ще започне на 17 февруари с видеообръщение на украинския президент Володимир Зеленски. След това Шолц и Макрон ще говорят още в първия ден. Канцлерът ще има натоварена програма. Очаква се на 17 февруари той да проведе двустранни срещи с Ван И и Харис, а вечерта са предвидени тристранни разговори с Макрон и Вучич, както и с Макрон и Дуда във формата на Ваймарския триъгълник. В кулоарите на Мюнхенската конференция се очаква среща на външните министри на страните от Г-7.

Освен това германският канцлер ще говори на конференцията на 17 февруари и след това ще отговори на въпроси. Първоначално се очакваше на форума германските власти да представят нова стратегия за национална сигурност, отчитаща реалностите след избухването на войната в Украйна, но според последната информация приемането на документа в Берлин засега е отложено.