Кандидатът на управляващата ляво-националистическа партия SMER-SD Петер Пелегрини спечели изборите за президент на Словакия, затвърждавайки позициите на премиера Роберт Фицо в страната, пише Reuters.

Пелегрини получи 53,26% от гласовете срещу 46,73% за прозападния опозиционен кандидат Иван Корчок, показват резултатите от 99,66% от избирателните райони.

Словашките президенти нямат много изпълнителни правомощия, но могат да налагат вето върху закони или да ги оспорват в конституционния съд. Те номинират съдии от конституционния съд, които могат да станат важни в политическите борби за съдбата на реформите на Фицо.

Коалицията на Фицо, която включва партия, оглавявана от Пелегрини, спря официалните словашки доставки на оръжия за Украйна и Фицо говори за това, което той нарече западно влияние във войната, което е довело само до братоубийствена война между славяните.

48-годишният Пелегрини заяви, че победата му означава, че правителството ще има подкрепа за целите си и няма да се сблъска с "опозиция, опортюнистичен център на властта" във връзка с отиващия си либерален президент Зузана Чапутова.

"Ще бъда президент, който ще подкрепя правителството в усилията му за подобряване на живота на хората“, заяви Пелегрини в предизборния си щаб. "Ще направя всичко, за да остане Словакия завинаги на страната на мира, а не на страната на войната“.

Пелегрини представи Корчок като войнолюбец заради подкрепата му за въоръжаване на Украйна и предположи, че може да изпрати словашки войски във войната в съседната страна, което Корчок отрече.

Пелегрини, смятан за по-умерен от Фицо, подчерта в събота, че изборът му няма да означава фундаментална промяна във външната политика.

"Не става дума за бъдещата посока на външната политика. Аз също гарантирам, както и другият кандидат, че ще продължим да бъдем силен член на ЕС и НАТО", обясни той след гласуването в Ровинка в покрайнините на столицата.

Корчок призна поражението и поздрави Пелегрини, но го нападна, че е спечелил, като е всявал страх.

"Кампания може да бъде спечелена, като направиш другия кандидат на войната. Няма да забравя това", заяви Корчок в предизборния си щаб. "Решаващият фактор беше високата избирателна активност, уважавам това, но страхът реши...разпространяването на страх и омраза“.

Корчок, подобно на западните съюзници на Киев, твърдеше, че спирането на доставките на Украйна няма да доведе до мир, а до победа на Русия.

Независимият Корчок, на 60 години, беше пратеник на Словакия в ЕС и по-късно посланик в САЩ, преди да поеме портфейла на външните работи в дясноцентристки правителства през 2021-2022 г.

По това време Словакия беше склонна да изпраща оръжия на Украйна, осигурявайки й противовъздушна отбрана и бойни самолети.

Пелегрини, сега председател на парламента, беше дългогодишен съюзник на Фицо, който го избра за министър-председател, след като Фицо беше принуден да подаде оставка на фона на обществени протести след убийството на разследващ журналист през 2018 г.

По-късно той се отдели от Фицо, за да създаде своя собствена партия Хлас (Глас), по-центристка и либерална от ляво-популистката SMER-SSD на Фицо, но състави правителство с него и националистическата SNS миналия октомври.