Според запознати, представителката на Републиканската партия Марджъри Тейлър Грийн от Джорджия е подала в петък (22 март) молба за отстраняване на Майк Джонсън от председателския пост на фона на гнева на десния фланг на Републиканската комисия в Камарата на представителите относно законопроекта за финансиране на правителството, пише CNN.

Камарата ще трябва да разгледа предложението на Грийн в рамките на два законодателни дни. Камарата се насочва към двуседмична ваканция, а Грийн е заявила пред репортери, че няма да свика гласуването на резолюцията в петък (22 март), което означава, че времето за принудително гласуване все още не е започнало да тече.

Предложението на Грийн е най-силното предизвикателство към ръководството на републиканците в Луизиана до момента и е знак за нарастващ бунт "отдясно".

Усилието е значителна ескалация на вътрешнопартийните разногласия, които стават все по-оспорвани, откакто Джонсън пое председателското място миналата година след историческото отстраняване на Кевин Маккарти.

Предложението на Грийн е първата официална стъпка към повторното стартиране на този процес - объркана процедура, която създаде вакуум в ръководството и спря всички действия в Камарата на представителите в продължение на седмици.

Джонсън контролира една от най-малките граници в историята на Камарата на представителите и трябваше да разчита на гласовете на демократите, за да придвижи напред някои ключови закони - включително пакета за финансиране на правителството от петък - което доведе до законопроекти, отразяващи двупартиен компромис, който консервативните твърдолинейни привърженици отхвърлят като твърде либерален.