Съюзниците на руския президент Владимир Путин предупредиха в сряда френския президент Еманюел Макрон, че ако изпрати войски в Украйна, това ще доведе до същия край, както при нахлуването на Великата армия на Наполеон Бонапарт в Русия през 1812 г., което е довело до "смърт и поражение", предаде Reuters.

В понеделник Макрон отвори вратата за изпращане на войски от европейските държави в Украйна, въпреки че предупреди, че на този етап няма консенсус, припомня британската агенция.

Коментарите му накараха редица други западни държави, включително САЩ и Великобритания, да заявят, че нямат такива планове, докато Кремъл предупреди, че конфликтът между Русия и ръководения от САЩ военен алианс НАТО ще бъде неизбежен, ако европейските членове на НАТО изпратят войски да се бият в Украйна.

Вячеслав Володин, председател на Държавната дума, долната камара на руския парламент, и близък съюзник на Путин, заяви, че "Макрон изглежда се възприема като Наполеон" и го предупреди да не върви по стъпките на френския император.

"За да запази личната си власт, Макрон не може да измисли нищо по-добро от това да разпали трета световна война. Инициативите му стават опасни за гражданите на Франция", заяви Володин в официалната си страница в социалната мрежа.

"Преди да прави подобни изявления, би било редно Макрон да си спомни как е завършило всичко за Наполеон и неговите войници, повече от 600 000 от които са останали да лежат във влажната земя".

Войната в Украйна предизвика най-тежката криза в отношенията на Русия със Запада след Кубинската ракетна криза през 1962 г. и Путин, който контролира най-големия ядрен арсенал в света, предупреди за опасностите от пряка конфронтация между НАТО и Русия.

Изявлението на Макрон обаче беше приветствано от някои страни извън Русия, особено в Източна Европа.

Но бившият президент Дмитрий Медведев, сега заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, предположи, че Макрон има опасни мании за величие и заяви, че изявлението му е пример за това колко погрешно е станало западното политическо мислене.

"Дребнавите и трагични наследници на Бонапарт, които си слагат златните пагони, свалени преди 200 години, жадуват да си отмъстят с наполеонови размери и говорят яростни и изключително опасни глупости", заявява той.

Медведев, който някога беше възприеман като модернизиращ реформатор, от началото на войната в Украйна се превъплъти в ролята на ястреб. Той направи серия от войнствени изявления, в които нападна Запада и предупреди за риска от ядрен апокалипсис, ако бъдат "пресечени определени червени линии".

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че изявлението на Макрон е показало, че други западни държави, за разлика от Макрон, разбират рисковете от пряк сблъсък между войските на НАТО и Русия.

"Лидерите на много европейски правителства бързо заявиха, че не са планирали и не планират нищо подобно", заявява тя.

"Това показва, че те разбират опасността."