Покана към украинския президент Володимир Зеленски да участва на вечеря в президентския Елисейски дворец в Париж преди срещата на върха на Европейския съюз предизвика нов спор между Франция и Италия, съобщава Bloomberg.

Италианският премиер Джорджия Мелони нарече хода на френския президент Еманюел Макрон "неподходящ“ в коментари пред репортери преди срещата на върха на ЕС в Брюксел в четвъртък. Германският канцлер Олаф Шолц също взе участие във вечерята в сряда вечерта.

Макрон побърза да отговори малко след забележката на Мелони, като каза: "Франция и Германия имат специална роля в подкрепата на Украйна“. Той добави, че зависи от Зеленски да избере формата, който предпочита.

Споровете преди срещата на върха, на която Зеленски трябваше да присъства, подчертаха крехкостта на отношенията между италианския и френския лидери, откакто Мелони наследи Марио Драги начело на дясно правителство в Рим.

Италианските медии съобщиха, че Мелони не е била поканена на вечерята в Париж заради обтегнати дипломатически отношения с Франция.

През последните месеци Мелони и Макрон се караха за миграцията и не успяха да определят дата за италианско държавно посещение в Париж.

Говорител на Мелони не коментира веднага съобщенията в италианските медии или въпроса с датите. Пресслужбата на Макрон коментира, че има отворена покана за Мелони от октомври, но все още не е обсъждана конкретна дата.

Настоящата динамика е в рязък контраст с приятелските отношения на Макрон с Драги, дългогодишен съюзник, който пътува до Киев с френския и германския лидер през юни.

Въпреки това италианско-френските връзки не винаги са били толкова приятелски. През 2019 г. Франция отзова своя посланик, след като тогавашният вицепремиер на Италия Луиджи ди Майо се срещна във Франция с протестиращи от Жълтите жилетки, които водеха кампания срещу политиката на Макрон.