Съветът за националната сигурност на Турция се събира на заседание, в рамките на което ключовите точки в дневния ред на дискусиите ще бъдат доставките на американските изтребители F-16 и изострените отношения със съседна Гърция, отбелязва електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.   

На фона на опасенията от провал на преговорите със САЩ за доставката на F-16, членовете на съвета ще обсъдят алтернативни варианти за закупуването на военните самолети. В Анкара се опасяват, че ако все пак Вашингтон даде "зелена светлина“ за сделката, то към нея ще бъдат поставени допълнителни условия – като например да не бъдат използвани за нарушаване на въздушното пространство на Гърция, твърди атинският вестник.

Турските медии съобщават, че на срещата с генерали и съответните министри, председателствана от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, ще бъдат обсъдени "стъпки, предприети от Гърция, които увеличават напрежението“. Последният пример за това – според  Турция - е прехвърлянето на бронирани машини на гръцките острови Лесбос и Самос.

Съветът за национална сигурност ще обсъди "отговорите на тези стъпки, предприети от Гърция“. Изявлението, което ще бъде разпространено след срещата, вероятно ще включва призиви за демилитаризация на островите.