Съветът на Федерацията на Русия единодушно одобри на пленарна сесия във вторник четири федерални конституционни закона за приемането на окупираните украински Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област към Русия, включително територии, които в момента са под контрола на украинските войски, предава ТАСС. Киев и Западът считат за "фиктивни“ референдумите в гореспоменатите райони и подчертаха, че никога няма да признаят анексията на териториите.

Съгласно законите жителите на новите субекти от деня на приемането на регионите в Русия - 30 септември - се признават за руски граждани, дава им се един месец да подадат молба за отказ от руско гражданство. В същото време се уточнява, че придобиването на гражданство е възможно при подаване на заявление и полагане на клетва на гражданин на Руската федерация.

Председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко поздрави всички жители на Донбас, Запорожие и Херсонска област, както и всички руснаци "с това историческо събитие“. Тя добави още, че Съветът на федерацията очаква с нетърпение сенатори от новите територии.

Федералните конституционни закони влизат в сила от датата на влизане в сила на договорите за приемане на нови региони в Руската федерация.

Според документите на т.нар. ДНР и ЛНР в рамките на Русия те ще запазят статута на републики и предишните си имена, руският ще бъде официален език. Запорожка и Херсонска област също ще влязат в състава на Русия като отделни единици – те ще си останат области.

Границите на републиките и регионите ще се определят от техните граници, които "съществуват в деня на тяхното образуване и приемане в състава на Руската федерация“. Международните договори уточняват, че границите, свързани с територията на чужда държава, ще бъдат държавна граница на Руската федерация. В същото време, както е посочено в конституционните закони, ДНР и ЛНР са част от Руската федерация в рамките на границите от 2014 г., установени в техните конституции.

Според законите от датата на приемане на нови региони в Русия и до 1 януари 2026 г. ще действа преходен период. На гражданите на Руската федерация, живеещи на териториите на ДНР, ЛНР, Запорожие или Херсонска област, ще бъдат предоставени гаранции за извършване на трудова дейност. Ще бъдат признати документи за образование, издадени по-рано в ДНР, ЛНР, Украйна, както и документи, потвърждаващи гражданско състояние, трудов стаж, право на пенсия, социална и медицинска помощ.

До 1 юни 2023 г. в новите републики и региони ще бъдат създадени териториални органи на федералните изпълнителни органи. През преходния период ще бъдат създадени и органи на прокуратурата и ще бъде осигурено функционирането на съдебната система на Руската федерация.

Паричната единица в областите ДНР, ЛНР, Херсон и Запорожие от 1 януари 2023 г. ще бъде руската рубла, до края на 2022 г. в регионите ще бъде разрешено обращението на украинската гривна.

В неделя президентът на Руската федерация внесе в Държавната дума проекти на федерални конституционни закони за приемане на поданици в Русия, както и международни договори за ратификация. Същия ден Конституционният съд на Русия одобри представените от държавния глава документи. Държавната дума единодушно прие федерални конституционни закони и ратифицира международни договори на заседание на 3 октомври.

На 30 септември в Кремъл се проведе тържествена церемония, по време на която руският президент Владимир Путин подписа споразумения с ръководителите на т.нар. Донецка и Луганска народни републики, Запорожие и Херсонска област за анексия на териториите им от Руската федерация. По-рано там бяха проведени референдуми, които Западът и Украйна не признават за легитимни, на които, според официалните резултати, жителите на регионите подкрепиха присъединяването към Русия с огромно мнозинство от гласовете.