Съветът на Европейския съюз одобри седмия пакет военна помощ за Украйна в размер на 500 милиона евро и отпускането на 45 милиона евро за обучение на украински военен персонал като част от мисията на Общността за военна помощ, предава Интерфакс.

"Днешните нови мерки изпращат ясен сигнал в критичен момент. Ние ще продължим да подкрепяме Украйна докато е необходимо“, заяви Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел във връзка с решението на Съвета.

Седмият пакет, според комюникето на Съвета на ЕС, довежда общата военна помощ на ЕС за Украйна от Европейския фонд за мир до 3,6 милиарда евро.

Срещата на върха ЕС-Украйна ще се проведе в Киев на 3 февруари. Дневният й ред включва, наред с други неща, обсъждането на военната помощ на ЕС за Киев.

По-рано през деня Европейският парламент на пленарната си сесия в Брюксел прие резолюция, която призовава държавите-членки на ЕС да "увеличат и ускорят военната помощ за Киев, по-специално предоставянето на оръжия“.

Превод и редакция: Фабиана Върбанова