Съветът на Европейския съюз одобри предоставянето на макрофинансова помощ на Украйна в размер на 18 млрд. Евро през 2023 г. Това се казва в прессъобщение, публикувано на официалната интернет страница на органа.

Съветът постигна споразумение относно законодателен пакет, който ще позволи на ЕС да предостави финансова помощ на Украйна през 2023 г. в размер на 18 милиарда евро.

Както се отбелязва в изявлението, заемът от 18 млрд. евро за Украйна ще има 10-годишен гратисен период. Предложението, прието от Съвета на ЕС, ще бъде изпратено до Европейския парламент за евентуално приемане следващата седмица, се пояснява в прессъобщението.

Министърът на финансите на председателстващата Съвета на ЕС Чешка република Збинек Станюра отбеляза, че ЕС възнамерява да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, включително финансово.

В началото на ноември Европейската комисия представи план за предоставяне на икономическа помощ на Украйна в размер на 18 млрд. евро през 2023 г. Според председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен финансирането може да бъде предоставено на редовни траншове под формата на заеми при изгодни условия.