Във вторник Съветът на Европейския съюз официално прие решението да предостави 5 милиарда евро допълнителна макро финансова помощ на Украйна, съобщава официалният уебсайт на Съвета на ЕС.

На 9 септември министрите на финансите на ЕС се споразумяха с изявление в подкрепа на тези допълнителни средства на неформалната среща на Съвета по икономически и финансови въпроси в Прага. Днес тази допълнителна помощ беше официално приета, след като необходимите официални стъпки бяха изпълнени в рамките на само 11 дни.

Тази финансова помощ допълва друга подкрепа от ЕС за Украйна в областта на хуманитарната помощ, развитието, митниците и отбраната.

"Европейският съюз застава зад Украйна. Ние изпълняваме нашите обещания и помагаме да се гарантира, че украинската държава и нейната ключова инфраструктура могат да продължат да функционират въпреки агресивната война на Русия. На следващите срещи на Ecofin ще настоявам за бързо споразумение относно предоставянето на оставащите 3 милиарда евро, за които трябва също така да се споразумеем за разделянето на тази сума на заеми и безвъзмездни средства“, заяви министърът на финансите на Чешката република Збинек Станюра.

Тази макрофинансова помощ от 5 милиарда евро ще бъде предоставена на Украйна под формата на дългосрочни заеми при много облекчени условия. Тя е вторият етап от изпълнението на планираната пълна извънредна макрофинансова помощ от Съюза за Украйна до 9 милиарда евро, обявена от Европейската комисия в нейното съобщение от 18 май 2022 г. и одобрена от Европейския съвет на 23-24 юни 2022 г.

Допълнителната сума от до 5 милиарда евро от извънредната макрофинансова помощ на Съюза съгласно това решение е в подкрепа на макрофинансовата стабилизация на Украйна, укрепване на непосредствената устойчивост на страната и поддържане на нейния капацитет за възстановяване, като по този начин се допринесе за устойчивостта на публичния дълг на Украйна и нейната способност в крайна сметка да бъде в състояние да изплати финансовите си задължения.

Сред другите инструменти за подкрепа, между 2014 г. и 2022 г. ЕС подкрепи Украйна чрез няколко последователни операции за макрофинансова помощ (МФП), които надхвърлиха 7 милиарда евро заеми и безвъзмездни средства.