Съветът на Европейския съюз одобри помощ в размер на 1 милиард евро. Тези средства ще бъдат използвани за възстановяване на разходи, дължащи се на трансфер на боеприпаси в Украйна, съобщи пресслужбата на Съвета на ЕС.

"Днес Съветът прие мярка за помощ на стойност 1 милиард евро в рамките на Европейския механизъм за подпомагане на мира в подкрепа на украинските въоръжени сили. Тази мярка ще позволи на ЕС да възстанови разходите на държавите членки за боеприпаси, дарени на Украйна от съществуващи запаси или от повторно приоритизиране на съществуващи поръчки през периода от 9 февруари до 31 май 2023 г.

С днешното решение привеждаме в действие първата част от историческото споразумение, постигнато от лидерите на ЕС, за подкрепа на незабавната доставка на артилерийски боеприпаси на стойност 1 милиард евро за украинските въоръжени сили. Няма по-добра демонстрация на единната решимост и решимостта на ЕС да продължи да подкрепя законното право на Украйна на самоотбрана срещу бруталния руски агресор", гласи съобщението от Жозеп Борел, върховен представител по външните работи и политиката на сигурност.

"С днешното решение се изпълнява първата част от споразумението на Съвета от 20 март 2023 г. относно подход на три направления, предназначен да ускори доставката и съвместното снабдяване с артилерийски боеприпаси.

Заедно с предишните седем транша подкрепа, мярката за помощ, приета днес, довежда общия принос на ЕС за Украйна до 4,6 милиарда евро и още веднъж доказва, че ЕС остава непоколебим в подкрепата си за украинската армия при защитата на страната срещу незаконната руска агресия".