Европейският съвет единодушно реши да добави към европейския списък на престъпленията всяко действие, което допринася за нарушаване или заобикаляне на ограничителни мерки, наложени от Европейския съюз срещу трети държави, институции или лица. Тази информация е публикувана днес на уебсайта на Европейския съвет.

"ЕС отговори решително на непредизвиканата и неоправдана война срещу Украйна. Той прие безпрецедентен брой санкции срещу руската икономика, които са предназначени да ограничат способността й да продължи агресията. За да успеем в това, прилагането на тези решения изисква съвместни усилия. Днешното решение е важен инструмент за спиране на всякакви опити за заобикаляне на тези мерки“, заяви Павел Блажек, министър на чешкото председателство на ЕС.

Както се отбелязва в съобщението, в момента различните страни членки имат различни подходи за определяне на това какво представлява нарушение на ограничителните мерки на ЕС и какви санкции могат да бъдат наложени във връзка с тези нарушения. Тази ситуация от своя страна може да доведе до различия в степента на прилагане на санкцията и да увеличи риска от избягване на тези санкции, което ще позволи на санкционираните лица да използват активите си в ЕС и да продължат да подкрепят режими, срещу които ЕС е наложил ограничителни мерки.

Решението за включване на подобни опити за заобикаляне или нарушаване на прилагането на ограничителните мерки на ЕС в списъка на европейските престъпления е първата от двете стъпки към въвеждането на еднакво прилагане на санкциите във всички страни от ЕС. След това политическо решение Европейската комисия ще представи конкретни предложения за регулаторни правила с ясна дефиниция на нарушенията, които попадат в категорията на престъпленията, както и градация на наказанията за нарушаване на ограничителните мерки на ЕС.

Проектът на тази директива трябва да бъде представен за одобрение от Съвета на ЕС и Европейския парламент.

Както беше съобщено, настоящият европейски списък с дейности, които попадат в определението за престъпления в страните от ЕС, съдържа прояви на тероризъм, трафик на хора, сексуална експлоатация на жени и деца, трафик на наркотици, пране на пари, корупция, фалшифициране на платежни средства, компютърни престъпления и организирана престъпност.

Европейската комисия пусна предложения за включване на опити за заобикаляне или нарушаване на ограничителните мерки на ЕС в списъка на престъпленията на 25 май 2022 г.

От началото на руската военна интервенция в Украйна, ЕС вече приложи 8 пакета от санкции срещу лица, институции и сектори от икономиката на Руската федерация, за да ограничи способността й да продължи войнат.

На 24 ноември председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, на фона на продължаващия руски обстрел на критичната инфраструктура на Украйна, заяви, че ЕС работи "на пълен ход“ по деветия пакет от санкции срещу Руската федерация.