Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан направи необявено посещение в Киев в петък, тъй като участието на Иран в руската инвазия се задълбочи, пише Bloomberg.

Съливан, който посети Украйна за първи път от началото на войната преди осем месеца, се срещна с украинския президент Володимир Зеленски и неговия началник на кабинета Андрий Йермак, каза в изявление говорителят на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън.

Съливан сподели подробности за новия пакет от военна помощ на САЩ, обявен в петък, и "потвърди продължаващото предоставяне на икономическа и хуманитарна помощ, както и продължаващите усилия с партньорите да се държи Русия отговорна за нейната агресия“, заяви Уотсън.

Пакетът от 400 милиона долара включва модернизирани танкове T-72 от съветската ера, ракети за противовъздушна отбрана HAWK и повече от безпилотните самолети "Призракът на Феникс“, които бяха използвани срещу руските сили на изток. САЩ са отделили повече от 18,2 милиарда долара помощ за сигурността на Украйна след нахлуването на Русия.

"Няма да има колебание, никакво отслабване, никакво трепване на нашата подкрепа – докато вървим напред“, увери Съливан пред репортери в Украйна.

Йермак каза, че Украйна в петък "е получила потвърждение за непоколебима подкрепа за нашата победа: Нашите приятели и партньори са с нас, те напълно разбират нашата ситуация“.

Зеленски, който призова съюзниците да доставят допълнителни системи за противовъздушна отбрана и по-модерни оръжия, се срещна в четвъртък с двама американски сенатори, демократа Крис Кунс от Делауеър и републиканеца Роб Портман от Охайо, и двамата членове на комисията по външни отношения.

Участието на Иран е въпрос на нарастваща загриженост за американски служители, които призоваха Техеран да спре да доставя дронове на Русия.

"Доказателствата, че Иран помага на Русия да води война срещу Украйна, са ясни и публични“, каза говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби миналата седмица.

Русия използва ирански дронове за ударите си по украинска инфраструктура, включително енергийни източници.

Групата на седемте държави се съгласи официално да координира помощта за ремонт, възстановяване и защита на енергийната и водната инфраструктура на Украйна.

Репресиите на Иран срещу протестите, които обхванаха страната повече от месец, откакто Махса Амини почина в полицейски арест, също подхраниха напрежението с Вашингтон.

Президентът Джо Байдън каза в четвъртък вечерта, че Иран скоро ще бъде "свободен“, но не обясни какво има предвид по време на събитие в Калифорния.

Докато Байдън обсъждаше усилията на администрацията си да подобри грижата за ветераните, той направи пауза и каза: "Не се притеснявайте, ние ще освободим Иран“. Той бързо добави: "Те ще се освободят доста скоро."

Последният пакет от помощ на САЩ съвпада с намаляващия ентусиазъм сред влиятелните републиканци в Камарата на представителите за финансиране на усилията на Украйна да се противопостави на Русия.

Лидерът на републиканците в Камарата на представителите Кевин Маккарти предупреди миналия месец, че партията му няма да напише "празен чек“ за Украйна, ако спечели мнозинство на изборите във вторник.

Представителят на Републиканската партия в САЩ Марджъри Тейлър Грийн от Джорджия каза в четвъртък по време на изказвания на митинг на подкрепените от Доналд Тръмп кандидати в Сиукс Сити, Айова, че "при републиканците нито едно пени няма да отиде в Украйна“.

Междувременно Европейският съюз обмисля отлагане на отпускането на 2,9 милиарда долара помощ за Украйна до началото на следващата година, решение, което ще увеличи финансовото напрежение, пред което е изправена страната.

Съливан подчерта значението на съюзниците в демократичния свят, които "застават в защита на нашите други демокрации“.

Русия е "значителен и сериозно опасен противник“, каза Съливан миналия месец. "Не само за Съединените щати, но и за свят, който търси мир и стабилност.

Други висши американски служители са посещавали Украйна многократно, включително държавният секретар Антъни Блинкен и министърът на отбраната Лойд Остин. Първата дама Джил Байдън прекара там част от Деня на майката през май.