Говорителят на турския президент Ибрахим Калън се е срещнал със съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан в Истанбул, пише "Анадолската агенция“.

По време на срещата между Калън и Съливан, проведена в президентското имение Мабане, са обсъдени двустранните политически и икономически отношения между Турция и САЩ, сътрудничеството в отбранителната индустрия, войната в Украйна, процесите на присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО, събитията в Егейско и Средиземно море и Южен Кавказ.

Страните са изразили очакване за разширяване на областите на сътрудничество на основата на общите интереси в рамките на Стратегическия механизъм.

Калън и Съливан са се съгласили, че приключването на процеса по доставката на F-16 служи на стратегическите интереси на двете страни.

В същото време, предвид ключовата роля на Турция в НАТО, е подчертано, че съюзниците трябва да действат съгласувано и солидарно срещу общите рискове за сигурността и всякакви терористични заплахи.

Представителят на Ердоган е информирал Съливан, че Турция няма да се поколебае да защити своите права и интереси по спорните въпроси в Егейско и Средиземно морета, заявил е неприемливостта на агресивните действия на Гърция срещу международното право.

На срещата е подчертано значението на фокусирането на дипломатическите усилия за прекратяване на войната в Украйна, която застрашава глобалната сигурност и стабилност.