Украинските сили в Бахмут може "да се изтеглят стратегически“, ако се наложи. Това заяви съветникът на украинския президент Александър Роднянски пред CNN.

"Русия се опитва да го обкръжи в момента и те използват най-добрите си войски на Вагнер, очевидно най-добре обучените и най-опитните за това“, отберляза икономическият помощник на Володимир Зеленски, визирайки силите на частната военна комапния (ЧВК) "Вагнер“.

"Нашите военни очевидно ще претеглят всички опции. Досега те държаха града, но ако се наложи, стратегически ще се изтеглят – защото няма да пожертваме всичките си хора просто за нищо“, заяви той.

На допълнителен въпрос, кога може да се случи това, Роднянски отговори, че военните трябва да решат дали е необходимо изтегляне.

Той добави, че районът западно от Бахмут е укрепен. "Ако се оттеглим, това не означава непременно, че руснаците ще могат да напреднат много бързо след това“, отбеляза президентският съветник и добави:

"Не се заблуждавайте, съвсем скоро ще дойдат нашите контраофанзиви“.

Както коментира CNN, битката около Бахмут е най-голямото военно предизвикателство за Украйна. Украински войници описаха влошаваща се ситуация на място, докато руските сили оказват натиск. "Най-трудната ситуация все още е в Бахмут и битките, които са от съществено значение за защитата на града“, отбеляза Зеленски в нощното си видеообръщение във вторник.