Съветникът по националната сигурност на Белия Дом Джейк Съливан е имал поредица от поверителни контакти през последните месеци с помощника на руския президент Юрий Ушаков и секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев относно недопустимостта на използването на ядрени оръжия и разширяването на конфликта в Украйна. Това съобщи в неделя The Wall Street Journal, позовавайки се на представители на американските власти и западните страни.

"Целта на контактите беше да се предотврати ескалация и да се запазят каналите за комуникация, а не разрешение на конфликта в Украйна“, посочва изданието.

Източниците на вестника не уточняват кога точно са били контактите и колко са били. Пресслужбата на Съливан не потвърди информация. По-рано Съливан каза, че САЩ са предупредили Русия на високо ниво за недопустимостта на използването на ядрени оръжия в Украйна, но не уточни с кого точно в Москва е бил разговорът.

Wall Street Journal определя Съливан като привърженик на поддържането на канали за комуникация с Москва, на което някои други служители на администрацията се противопоставят.