Състоянието на бившия италиански премиер Силвио Берлускони, който почина в Милано на 87-годишна възраст, се е влошило неочаквано, пише вестник La Repubblica.

Състоянието на политика се е влошило рязко на фона на рак на кръвта. Експерти казват, че Берлускони е имал форма на левкемия, характерна за възрастните хора, но лечима и развиваща се бавно. Лекарите са оценявали състоянието на политика като отслабено и стабилно.

През септември 2020 г. здравето на Берлускони беше подкопано от коронавирусна инфекция, която той преживя трудно. Преди няколко години той претърпя и сложна сърдечна операция.

Берлускони не беше поставен в интензивно отделение, както по време на хоспитализацията в началото на април. Тогава се оказа, че пациентът е болен от хронична миеломоноцитна левкемия, на фона на която се развива белодробна инфекция.

Самият Берлускони обичаше изследванията за дълголетието и казваше, че ще живее до 120 години.

Берлускони почина на 11 юни сутринта на 86-годишна възраст в миланската болница "Сан Рафаеле", където беше на легло от 9 юни. Погребалната церемония ще се състои на 14 юни в катедралата на родния град на Берлускони Милано.