Първите месеци на годината в Канада са с най-ниските количества валежи, регистрирани за последните 45 години – факт, който може да доведе до намаляване на реколтата и до недостиг на пшеница на световните пазари, предупреждава Bloomberg.

"Опитът да поставите семената на правилната дълбочина в почвата се превръща в нещо като изкуство, защото обикновено се сее във влажна среда“, казва Бил Прибилски, вицепредседател на Канадската асоциация на земеделските производители.

Експертите говорят за минимални валежи в ключови канадски земеделски региони. Метеорологът от Commodity Weather Group Дейвид Стрейт заяви пред Bloomberg, че от 1 септември 2022 г. провинциите Саскачеван и съседните Албърта и Манитоба са паднали по-малко от 60% от средните за сезона количества валежи. Тези данни се потвърждават от правителството на Канада, което съобщава за "сериозна суша" в редица земеделски райони на страната.

Канада е най-големият производител на рапица в света и основен износител на пшеница, така че проблемите с реколтата там може да доведе до недостиг на зърно по целия свят. През 2021 г. Канада е изнесла 26 милиона тона зърно, нареждайки се на второ място след Русия и САЩ.