Япония и нейните съмишленици трябва да бъдат обединени и да запазят санкциите срещу Русия, докато тя не прекрати агресията си в Украйна, е заявил министърът на външните работи на Япония Йошимаса Хаяши, цитира Reuters.

"Съдейки от ситуацията и особено от това, което Русия говори и прави, смятам, че е важно Г-7 и страните с подобно мислене да останат единни и да продължат тежките санкции срещу Русия“, е заявил Хаяши на пресконференция.

Той е допълнил, че се надява санкциите да насърчат Русия да сложи "край на своята агресия възможно най-скоро, за да можем да достигнем до фазата, в която можем да използваме диалога и мирните преговори".

Лидерите на страните от Групата на седемте (Г-7) се срещнаха в град Хирошима миналия месец и подновиха ангажимента си за санкции срещу Русия, като обещаха да работят за предотвратяване на заобикалянето им.

Страните от Г-7 заявиха, че ще ограничат износа на индустриални машини, инструменти и технологии, полезни за военната промишленост на Русия и ще ограничат приходите от търговията с метали и диаманти.