"Сърбия ще разследва събитията, довели до стрелбата в манастира в северната част на Република Косово, за която Прищина обвини Белград". Това е заявил сръбският президент Александър Вучич пред Reuters, отричайки всякакво участие на сръбските власти в инцидента.

Вучич е заявил, че Белград осъжда убийството на полицая и добавя, че Сърбия ще "започне производство пред компетентните съдебни органи" и ще разследва заподозрените, след като член на косовската полиция и трима сърби бяха убити близо до манастира Банска на 24 септември.

"Кои са тези подозрителни престъпления, това е въпрос към прокурора“, е заявил Вучич и обвинява косовската полиция, че е убила един от сърбите "от разстояние един метър“, след като той се е предал.  И посочва, че това е "екзекуция".

Вучич отхвърля обвиненията на президента на Косово Вьоса Османи, че Белград е подбудил насилието, като заявява, че Сърбия няма да има полза от това, тъй като това би застрашило позицията й в преговорите с Прищина, с посредничеството на ЕС.

"Защо това би било от полза за Белград? Каква би била идеята? Да унищожим нашата позиция, която изграждахме от година? Да унищожим това за един ден? ... Сърбия не иска война", заявява Вучич.

През 2012 г. Косово и Сърбия се ангажираха с преговорите, с посредничеството на ЕС. Нормализирането на отношенията е от ключово значение за напредъка на двете страни по пътя към интеграция в ЕС.

В нощта на 24 септември около 03:00 часа (4:00 часа българско време) край село Банска в община Лепосавич в северната част на Косово неизвестни лица откриха стрелба срещу косовски полицаи. Президентът на страната Вьоса Османи обвини "сръбските престъпни групировки“ за атаката.