Сърбия изпрати енергийно оборудване на Украйна като хуманитарна помощ, става ясно от прессъобщение на правителството в Белград, цитирано от местните медии.

Съгласно разпространеното съобщение, премиерът на западната ни съседка Ана Бърнабич е присъствала на изпращането на товарите за Украйна: 19 различни електронни устройства и части от електрическата инфраструктура, които Сърбия реши да разпредели като хуманитарна помощ.

"Сърбия ще продължи да предоставя хуманитарна помощ на Украйна, доколкото е възможно“,увери Бърнабич. Премиерът обясни, че идеята за изпращане на електрическо оборудване в засегнатите райони на Украйна е на японския посланик в Сърбия Такахико Кацумата, чиято страна в момента е председател на Г-7, и на ръководителя на делегацията на ЕС в страната Еманюел Жофре, който призова сръбското правителство да обмисли възможността за такава помощ. Бърнабич отбеляза, че сръбското правителство ще продължи да работи с енергийните компании "за постоянно идентифициране на определено оборудване“, което ще бъде изпратено, за да помогне за възстановяването на електроенергийната система на Украйна. "Сърбия е единствената страна от Западните Балкани, която успя да разпредели и предостави такъв вид помощ“,отбеляза още Бърнабич.

Премиерът припомни, че Сърбия вече е дарила 3 ​​милиона евро по време на донорската конференция във Варшава, две модерни линейки, а също така е организирала лятно училище за украински деца.

По-рано сръбският президент Александър Вучич заяви, че страната му ще участва във възстановяването на градове в Украйна след края на конфликта.