Сърбия е подписала споразумение с Русия за взаимни "консултации“ по външнополитически въпроси, съобщиха медиите на балканската страна, предава Associated Press.

Сръбският министър на външните работи Никола Селакович е подписал споразумението в петък заедно с руския външен министър Сергей Лавров в кулоарите на срещата на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, където повечето западни делегации избягваха руския първи дипломат заради нахлуването на страната в Украйна.

Планът за консултация, обхванат от споразумението, се очаква да продължи две години, съобщават отт сръбското външно министерство в изявление. Сърбия официално е кандидат за членство в Европейския съюз, но правителството поддържа отношения с Русия.

Въпреки че Сърбия обяви, че подкрепя териториалната цялост на Украйна, правителството многократно отказа да се присъедини към западните санкции срещу Москва. Съгласуването на външната политика с ЕС е едно от основните предварителни условия за присъединяване към 27-членния блок, но Сърбия все по-често се противопоставя на призивите да го направи.

Медиите в Сърбия и Русия съобщиха, че президентът на Сърбия Александър Вучич се е срещнал с Лавров в Ню Йорк и двамата са "подчертали съвместния фокус върху по-нататъшното динамично развитие на руско-сръбските отношения“.

Представители на прозападната опозиция в Сърбия смятат, че подписването на последното споразумение с Русия е знак, че Вучич се е отказал от присъединяването на балканската страна към ЕС и я приближава към Москва.

Вътрешният министър Александър Вулин излезе с изявление, че "разширяването на сътрудничеството с Русия не е въпрос на уважение към миналото, а отговорно решение, обърнато към бъдещето“.