"След поредното срамно изявление на Европейския съюз, Сърбия вече няма никаква причина да участва на срещи на върха за Западните Балкани“, заяви премиерът на западната ни съседка Ана Бърнабич, която подчерта още, че "ЕС или ще зачита ценностите, които пропагандира, или Сърбия повече няма да има нужда да участва в този фарс“, предава РТС.

Така сръбският премиер реагира в четвъртък вечерта на изявлението на говорителя на Европейския съюз Петер Стано за назначаването на Ненад Рашич за министър в правителството на Косово.

"Тази реакция е срам за ЕС. Очаквахме да видим какво ще каже Съюзът за назначаването на Рашич и получихме поредното срамно изявление. Назначаването на Рашич е не само против споразумението от Брюксел, но е и против гласа на хората, изразен на изборите, който е най-важният глас“, каза Бърнабич.

"Отново питам – след 10 години Прищина не изпълни Брюкселското споразумение, по което ЕС е гарант, след като тази година на сърбите от Косово и Метохия на два пъти беше отказано правото да гласуват, на което ЕС реагира с едно изречение в доклада за напредъка и след това с назначаването на Рашич Прищина продължава да игнорира ясно изразената воля на сръбския народ в Косово и Метохия и затова питам ЕС - къде са тези европейски ценности, къде е демокрацията, къде изчезна правовата държава?“ – заяви министър-председателят на западната ни съседка.

"За първи път Сърбия няма да присъства на срещата на върха ЕС - Западни Балкани, която ще се проведе на 6 декември в Тирана", отбелязва в съобщението сръбският премиер.

Говорителят на ЕС Петер Стано, реагирайки на назначаването на Ненад Рашич за министър на общностите в Прищина, заяви, че е жизненоважно Прищина да спазва всички необходими стъпки при назначаването на министри, представляващи общността, която не е мнозинство, отбелязва Радио и телевизия Сърбия.

От името на ЕС той призова и двете страни да работят в съответствие с обвързващите споразумения за диалог.

"Призоваваме и двете страни спешно да работят за връщането на косовските сърби във всички косовски институции, в съответствие с обвързващите споразумения за диалог, а всички заинтересовани страни да се въздържат от всякакви действия, които биха довели до повишаване на напрежението във вече крехката ситуация в сигурността“, подчерта Стано.