Министерството на външните работи на Сърбия обяви Хрвой Шнайдер, първи секретар в посолството на Република Хърватия в Белград, за персона нон грата, в съответствие с член 9 от Виенската конвенция, който урежда дипломатически-консулските отношения, предава РТС, като се позовава на изявление от външнополитическото ведомство на западната ни съседка.

"По време на професионалния си ангажимент в Република Сърбия Хрвойе Шнайдер грубо излезе от рамките на дипломатическите норми и наруши Виенската конвенция“, съобщиха от МВнР на Сърбия.

В разпространения тескт се допълва, че "по този повод беше връчена дипломатическа нота на посланика на Република Хърватия Хидает Бишчевич“.

"Министерството на външните работи на Република Сърбия изразява съжаление за поведението на горепосочения дипломат през изминалия период, което не допринася за подобряване на двустранните отношения между Република Сърбия и Република Хърватия, добросъседското сътрудничество и цялостно повишаване на нивото на мир и стабилност в региона“, се казва в изявлението.

Отбелязва се, че Сърбия се надява заедно с Хърватия да работят заедно за изграждане на взаимно доверие с цел постигане на общо европейско бъдеще.

Точните причини за решението да бъде изгонен хърватския дипломат не се посочват.