"Сърбия, "изхождайки от международното право“, не може да приеме резултатите от референдумите в окупираните от Русия украински области. Това заяви в неделя след завръщането си от Общото събрание на ООН сръбският външен министър Никола Селакович пред агенция Танюг.

"Република Сърбия, в съответствие с Устава на ООН, както и в съответствие с общоприетите принципи и норми на международното право, не може да приеме резултатите от референдума в украинските региони“, заяви министърът, отговаряйки на въпрос на журналистите. "От една страна, ние сме фундаментално ангажирани с принципите и правилата на международното право и Хартата на ООН, от друга страна, това [признаването на резултатите от референдумите] би било в пълно противоречие с нашите държавни и национални интереси , [би било] напълно противоположно на нашата национална политика за поддържане на териториалната цялост и суверенитет и ангажимент към принципа на неизменност на границите“.

По-рано един от най-възрастните и авторитетни сръбски политици, основателят на Сръбската радикална партия Воислав Шешел в коментар на ТАСС заяви, че референдумите в ДНР, ЛНР, Запорожие и Херсонска област са в пълно съответствие с Устава на ООН.

Решението на сръбските власти е свързано с едностранно обявената независимост от Косово, нейната бивша провинция, през февруари 2008 г., а през 2010 г. Международният съд призна независимостта на страната. През последните години Прищина активно се опитва да се присъедини към международни организации, включително ЮНЕСКО и Интерпол. Повече от 60 страни, включително Русия, Индия и Китай, както и пет държави от ЕС се противопоставят на признаването на Косово.