Партията "Сръбска листа", председателствана от Горан Ракич, обяви масов протест срещу нападението срещу сърби по време на празненствата на Бъдни вечер, предава Kosova Online, позовавайки се на изявление на партията.

"Във връзка с бруталния опит за убийство на сръбското момче Стефан и сръбския младеж Милош, както и нападението срещу Стефан Томич и продължаващите антисръбски репресии на режима на (премиера на Косово) Албин Курти, голям обществен протест ще ще се проведе в неделя от 12:00 часа (13:00 часа българско време) на площада пред Дома на културата в Щръбце", се казва в съобщението. Уточнява се, че целта на това събитие е да се подкрепят жертвите и техните семейства, както и да се говори "срещу тиранията на Албин Курти, която води до заплаха за мира и продължаващото преследване на сръбския народ“.

В петък албанец рани двама сърби, сред които един непълнолетен, докато празнуваха Бъдни вечер. Съобщава се, че 11-годишен тийнейджър и 21-годишен мъж са били ранени край града от изстрели от преминаваща кола. Те са откарани по спешност в болница.

Премиерът на западната ни съседка Ана Бърнабич вече поиска международната общност да предприеме спешни мерки за предотвратяване на нов кръг от ескалация на напрежението в Косово.

На 7 януари албанци отново нападнаха сърбин - 18-годишно момче бе пребито в югоизточната част на страната, връщайки се от литургия. Съобщава се, че пострадалият е получил наранявания на окото, лицето и и крайниците и е потърсил помощ в лечебно заведение.