Председателят на партията "Сръбска листа“ Горан Ракич обяви изтеглянето на сърбите от всички институции на властта в Косово. Съответното изявление той направи пред журналисти след среща с представители на сърбите от Косово в Звечан, предава TV Pink.

"Ние, политическите представители на сърбите от север на Косово и Метохия, след днешната среща единодушно решихме да призовем Прищина да спазва международното право, Брюкселските споразумение. Решихме да напуснем всички политически институции, парламента, правителство и четирите общини в северно Косово, както и да преустановим присъствието и работата на сърби в съдебните и полицейските институции в Северно Косово. Нашите решения ще бъдат в сила, докато Прищина не зачита международното право, и по-специално, докато не оттегли незаконно решение за пререгистрацията на превозните средства не създаде Общността на сръбските общини. Въз основа на гореизложеното аз, Горан Ракич, подавам оставка от поста министър в правителството", заяви Ракич под аплодисментите на присъстващите.

След това сръбски депутати направиха отделни изявления за напускането си на парламента. Последваха оставките на съдии, както и на общински служители. Членовете на полицията на свой ред свалиха униформите и пагоните.

От партията "Сръбска листа“ обявиха по-рано, че от неделя излизат и на протести.

От 1 ноември в Косово глобяват собствениците на автомобили, които отказват да сменят сръбските регистрационни номера. Глобите са в размер на 150 евро, а гражданите получават инструкции как да сменят сръбските табели с регистрационни номера на косовските институции. Преходният период ще продължи до 21 април 2023 г., след което косовската полиция ще започне да конфискува превозни средства със сръбски номера.