От няколко източника се получава информация, че щурмовите групи на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер“ са достигнали до най-важното кръстовище на улиците Юбилейна и Чайковски в западната част на града, съобщава руският Telegram канал "Военная Хроника“.

Ако тази информация се потвърди в близко бъдеще, то голяма украинска групировка ще бъде блокирана в кварталите на града и ще бъде разсечена на две.

Съгласно информацията, в западните квартали на Бахмут в момента се сражават батальони на 120-та, 127-ма, 225-а и 241-ва бригади за териториална отбрана, смесени с наемници, както и 101-ва и 73-та бригади за териториална отбрана в района на Хромово.

От другата страна, където сега се водят най-ожесточените боеве, се намират 92-ра и 93-та механизирани бригади, МТР ГУР и 228-а бригада за териториална отбрана. Там са били изтеглени части от 53-та мотострелкова бригада от въоръжените сили на Украйна.

Блокирането на кръстовището при Юбилейна и Чайковски ще означава, че ВСУ вече няма да могат да получават подкрепления и доставки и няма да могат да напуснат града.

Ако едновременно със заемането на кръстовището бъде прекъснат пътят през Хромово, тогава украинският гарнизон ще се окаже в пълно обкръжение.

Според информация от други военни кореспонденти, ЧВК "Вагнер“ все още имат да изминат няколко стотин метра до ключовото кръстовище.

Щом стигнат до там обаче, оперативно-тактическата криза за групировката на ВСУ в Бахмут ще се окаже критична.