След разследване на данъчен скандал министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак освободи от поста министър без портфейл Надим Захави, генералният секретар на Консервативната партия, предава британският телевизионен канал Sky News.

"Когато миналата година станах министър-председател, обещах, че правителството, което ръководя, ще бъде честно, професионално и отговорно на всички нива. Ето защо, след като през последните дни се появи нова информация за вашите лични финансови дела и декларации, помолих Лори Магнус, независим министерски съветник по интересите, да проучи задълбочено този случай“, се казва в писмо, изпратено от Сунак до британския политик с иракски произход.

"Вие се съгласихте и оказахте пълно съдействие на разследването. След приключването му е ясно, че това е сериозно нарушение на министерския кодекс [на поведение]. Накрая ви информирах за решението си да ви отстраня от длъжност в правителството на Негово Величество“, пише Сунак.

Това е втората оставка в кабинета на Сунак, който встъпи в длъжност на 25 октомври 2022 г. През ноември министърът без портфейл Гавин Уилямсън се оттегли на фона на обвинения в тормоз на други членове на управляващата Консервативна партия.

Захави е трябвало да плати глоба от около 1 милион паунда за неплатени преди по-рано данъци при продажбата на дял в YouGov, на която той е съосновател. Самият министър заяви на 21 януари, че е направил неволна грешка и е изгладил всички недоразумения с данъчната служба, преди да получи пост в сегашния кабинет.

"Фактът, че разследването завърши с глоба по данъчните дела на министъра, изисква съответна декларация и обсъждане", подчерта Магнус в изявление. "В резултат на одита стигнах до заключението, че Захави не е актуализирал правилно своята декларация за [конфликт] на интереси след уреждането [на случая] през август 2022 г.“, допълни той. По думите му Захави е обявил разрешаването на този въпрос едва в средата на януари тази година.

В мнението си Магнус също заключи, че Сунак и неговият предшественик на премиерския пост Лиз Тръс не са били уведомени за данъчното разследване на техния подчинен. "Стигнах също така до заключението, че по време на процеса на назначаване в правителствата, които бяха съставени през септември 2022 г. и октомври 2022 г., Захави не е предоставил информация по този въпрос – за естеството на разследването и резултата от него под формата на глоба“, отбеляза още съветникът. В правителството на Тръс от 6 септември до 25 октомври миналата година Захави бе канцлер на херцогство Ланкастър (министър за специални задачи).