Министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак сравни гостуващия в Лондон държавен глава на Украйна Володими Зеленски с един от най-големите държавници на страната – Уинстън Чърчил, отбелязва британският телевизионен канал Sky News.

Сунак се обърна към Зеленски с думите, че стаята в резиденцията Чекърс, в която двамата разговаряха, е била домакин на много от "известните речи“ на Уинстън Чърчил по време на Втората световна война.

След това британският премиер подчерта, че "по същия начин“ "смелостта и силата на духа“ на Зеленски и Украйна са "вдъхновение за всички нас“.

В отговор Зеленски заяви, че Обединеното кралство вече е предоставило на Киев много подкрепа, добавяйки, че "ние сме благодарни от цялото си сърце“.

Очаква се двамата лидери да обсъдят спешна подкрепа за Украйна и сигурността за Европа. По-рано през деня Сунак обяви предоставянето на нов пакет военна помощ в подкрепа на Украйна под формата на стотици ракети за противовъздушна отбрана и стотици нови атакуващи дронове с обсег от над 200 км.