НАТО трябва да завърши изготвянето на гаранции за сигурността на Украйна до юли, за да могат съюзниците да ги обсъдят на срещата на върха във Вилнюс. Това обяви министър-председателят на Великобритания Риши Сунак в интервю за Bloomberg.

Британският лидер подкрепи желанието на Украйна да стане член на НАТО. Той обаче подчерта, че Алиансът трябва да разработи гаранции за сигурност на страната.

"Трябва да помислим как ще защитим сигурността на Украйна в бъдеще. Това е разговор, който вече трябва да започнем, защото срещата във Вилнюс е добро място за завършването му", подчерта Сунак.

Британският премиер също призова съюзниците да увеличат военната помощ за Украйна, по специално като осигурят далекобойни оръжия, повече артилерия, танкове и системи за противовъздушна отбрана.

По думите му повратната точка във войната вече е започнала, така че Украйна се нуждае от повече оръжия, за да спечели предимство.

На 11 и 12 юли в столицата на Литва ще се проведе срещата на върха на НАТО, където ще се срещнат лидерите на страните-членки на Алианса.