Министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак се готви да обяви през следващите дни, че Лондон и Брюксел са се договорили да променят протокола за Северна Ирландия. Сделката, предназначена да реши проблема с вноса на стоки от други части на кралството в Ълстър, предизвиква противоречия в управляващата Консервативна партия, пише британският вестник The Times в събота.

Според изданието първоначално кабинетът на Сунак е планирал в събота председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да пристигне в Лондон и заедно с премиера да обяви споразумение, а след това да се срещне с крал Чарлз III на Великобритания. Плановете трябвало да бъдат преразгледани на фона на опасенията на евроскептиците от дясното крило на партията на торите, водени от бившия премиер Борис Джонсън, и представители на Демократическата юнионистка партия на Северна Ирландия. Критиците също така са обвинили правителството на Сунак, че се опитва да въвлече краля в политически преговори, твърдение, отречено от Даунинг стрийт.

"И те, и ние сме загрижени за едни и същи неща и сега работим усилено по разрешаването на всички проблеми. Някои от тях са много сложни технически въпроси на търговията, някои са прости, но важни принципи, включително състоянието на Северна Ирландия като неразделна част от Обединеното кралство“, обясни външният министър Джеймс Клевърли в интервю за The Times Radio в петък. "Надявам се, че когато тези проблеми бъдат решени, Демократическата юнионистка партия ще признае, че сме туширали техните опасения и докато не направим това, споразумението няма да бъде подписано“, добави той.

Британските медии твърдят, че подробностите по сделката може да бъдат обявени в неделя. Съобщава се също, че на депутатите от Консервативната партия е наредено да се подготвят за важно гласуване в Камарата на общините, което е насрочено за понеделник. Според The ​​Times новата версия на протокола почти няма да позволява митнически проверки на стоки, влизащи в Северна Ирландия, но в същото време повечето от правилата на единния пазар на ЕС ще продължат да се прилагат в Ълстър.

Изданието отбелязва, че Сунак е направил рискован залог за успеха на сделката и ако тя се провали, той рискува да разцепи партията на торите, давайки възможност на Джонсън да се върне на власт с подкрепата на евроскептиците. В четвъртък бившият премиер вече заяви, че правителството ще допусне грешка, ако направи промени в протокола, един от членовете на който дава право на Лондон едностранно да откаже да спазва условията на споразумението за Брекзит. Предшественикът на Сунак Лиз Тръс заплаши Брюксел, че Лондон ще предприеме такава стъпка, за да защити интересите на жителите на Ълстър, но експерти предупредиха, че това ще провокира търговска война между Обединеното кралство и ЕС.

Съгласно търговското споразумение, подписано през декември 2020 г., Северна Ирландия, която напусна Европейския съюз като част от кралството, остана член на Митническия съюз на ЕС. Този двоен статут позволява да се избегне появата на граница между Ълстър и Република Ирландия, но изисква въвеждането на контролни процедури в северноирландските пристанища за транспортирането на редица стоки от други части на кралството. Поради многобройни бюрократични усложнения доставката на много видове продукти в Северна Ирландия бе затруднена, което предизвика недоволство сред местното население и направи невъзможно формирането на регионално правителство след резултатите от миналогодишните избори. Условията на сделката между Лондон и Брюксел ще определят дали политическата криза в Ълстър ще бъде разрешена или само ще се влоши.