Обединеното кралство ще предостави на Украйна нов пакет от помощ за противовъздушна отбрана, който ще включва 120 специални противовъздушни оръдия и оборудване за борба с дронове. Това каза британският премиер Риши Сунак след разговори с президента Володимир Зеленски в по време на необявена визита в Киев в събота, съобщава Укринформ.

Сунак заяви, че се гордее, че Обединеното кралство е до Украйна от началото на войната.

"Днес пристигнах, за да кажа, че Обединеното кралство ще продължи да предоставя помощ, докато Украйна намери мира и сигурността, от които се нуждае и които заслужава“, увери британският премиер.

Той припомни, че само тази година Великобритания е предоставила военна помощ на Украйна на стойност над 2,3 милиарда британски лири и увери, че Обединеното кралство ще продължи да предоставя военна помощ и през следващата година.

"Докато оказвате натиск върху руските войски на бойното поле, вашите домове, болници и критична инфраструктура се унищожават от въздуха. За да ви помогнем да се защитите, днес предоставяме нова помощ за противовъздушна отбрана, включително 120 специални противовъздушни оръдия, както и оборудване за борба с дронове“, каза Сунак.

Той също така информира, че Великобритания разширява програмите за обучение на украинската армия и ще обучава военни лекари и военни инженери. Освен това Обединеното кралство ще осигури специално зимно оборудване за украинската армия, както и хуманитарна помощ на обща стойност 16 милиона лири.

Британският премиер Риши Сунак пристигна в Киев на 19 ноември и се срещна с президента на Украйна Володимир Зеленски.